Kurtuluş Savaşı’nın başlamasının 49’uncu yılında, 19 Mayıs 1968 yılında, Türkiye Devrimci Hareketi’ne teorik ve pratik katkılarıyla önderlik eden Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı ve öğrencileri tarafından kurulan İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği (İPSD) 51 yaşında.
19 Mayıs 1968’de Hikmet Kıvılcımlı ve çoğunluğu işçilerden oluşan öğrencileri tarafından kurulan İPSD, 51 yıldır mücadelesini sürdürüyor. İPSD’nin kurucuları arasında işçi sınıfının tarihe geçen önderlerinden Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Başkanı İsmet Demir, Nizamettin Üstündağ, Zihni Anadol, Prof. İsmet Sungurbey, Orhan Kemal gibi tanınmış aydınlar da vardı. Üyeleri arasında ise Vedat Türkali, Abidin Nesimi, Prof. Dr. Mümtaz Soysal ve TİP Milletvekili Şaban Erik gibi tanınmış isimler yer alıyordu.
İPSD’nin 6 Nisan 1969’da İstanbul’da düzenlediği yürüyüşte taşınan pankartın üzerinde yer alan “İşsizlik ve Pahalılığı Emperyalizm Yaratır” sloganı derneğin amacını en net özetleyen cümlelerden birisidir.
Kuruluşunu takip eden süreçte Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok il ve ilçede şubeler açan İPSD, 12 Mart Darbesi’nin ardından kapatıldı. Dernek, Hikmet Kıvılcımlı’nın öğrencileri Devrimci Derleniş Dergisi okurları tarafından, 1978 yılında tekrardan faaliyete geçirildi.
80 ÖNCESİNİN İLK YARGISI İNFAZI
İPSD’nin 78 yılındaki kuruluşunun ardından birçok il ve ilçede yeniden örgütlenme çalışmaları başladı. Bu çalışmalar arasında en yoğun geçeni Ankara’nın Şentepe Mahallesi’nde yaşandı. Şentepe Mahallesi’nde İPSD kuruluşu için çalışan 3 genç, Mahmut Çal, İbrahim Uzun, Sadi Okçuoğlu, dernek binasını sabaha karşı basan polisler tarafından katledildi. Bu katliam tarihe 1980 darbesi öncesinde gerçekleşen ilk yargısız infaz olarak geçti.
Yine Şentepe İPSD üyesi Engin Yüzbaşıoğlu, Konya İPSD üyeleri Mehmet Taşdemir ve Fethi Demir, Antalya İPSD üyesi Ali Bayık da 1980 darbesi öncesinde dernek faaliyetleri yürütürken katledilen devrimciler olarak biliniyor.
İKİNCİ DARBE, İKİNCİ KAPATILMA
İPSD, 12 Eylül 1980’de gerçekleşen faşist darbenin ardından tekrar kapatıldı. 1992 yılında tekrardan derneği aktif hale getiren kurucuları, 2 buçuk ay süren faaliyetlerin ardından gözaltına alındı ve dernek yeniden kapatıldı, aralarında 6 yaşında bir çocuğunda bulunduğu onlarca dernek üyesi gözaltına alındı. 15 ay süren hukuk mücadelesinin ardından İPSD kaldığı yerden faaliyetlerine devam etti.
İPSD, bu yıl 19 Mayıs’da 51’inci yılını kutluyor. Faaliyetlerine aktif olarak devam eden dernek, geçtiğimiz 1 Mayıs’ta DİSK Nakliyat İş ile birlikte Taksim’e yürüdü.