HİKMET KIVILCIMLI

(1902 – 11 Ekim 1971)

1968 İPSD Kurucusu

 

Gerekçemiz aynı gerekçedir. 1968 yılında kurulan İPSD’nin bugün de gerçekliğini korumaktadır. 1968 gerekçesi zamanca aşılmış, ama olaylarca aşılmamıştır. Tam tersine, olaylarca böyle bir örgütün kurulması daha acil, daha elzem, daha bir görev olarak kendini dayatmıştır. Çünkü işsizlik ve pahalılık, iyice katmerlenerek, ülkemizi adeta bir yangın yerine çevirerek insanlarımız için tahammül edilmez boyutlara sıçramıştır.

Yeni Gerekçemizde tamamen 1968 gerekçesinden esinlendik. Sadece, zorunlu birkaç değişiklik ve ekleme yapma ihtiyacını duyduk. Ama önce, yeni kuşakların derneğimizin geçmişi hakkında bilgilenmeleri için bir tarihçe sunmak gerekiyor.

 

İPSD Tarihçesi

İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği (İPSD) 1968 yılında Hikmet Kıvılcımlı’nın öncülüğünde kuruldu. Kıvılcımlı’nın öğrencisi, Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Başkanı İsmet Demir’in de içinde yer aldığı İPSD kurucuları 62 kişiydi. En kalabalık grubunu işçi kökenlilerin oluşturduğu bu kurucular kurulunda Nizamettin Üstündağ, Zihni Anadol, Prof. İsmet Sungurbey, Orhan Kemal gibi tanınmış aydınlar da vardı. Birçok il, ilçe ve semtte şubeler açan 1968 İPSD’si, İstanbul, Ankara ve İzmir’de İşsizlik ve Pahalılığı Protesto Mitingleri düzenledi. Derinleşen ekonomik ve siyasi bunalım, buna karşı dağınıkta olsa gelişen devrimci muhalefet Parababalarını rahatsız ediyordu. Çareyi faşist bir darbe tezgahlamakta buldular… Ve 12 Mart Faşist Askeri darbesi… Birçok yığın örgütü gibi İPSD de faşist yönetim tarafından kapatılıyor…

Derneğimizin ikinci kuruluşu, Hikmet Kıvılcımlı’nın öğrencileri Devrimci Derleniş Dergisi okurları tarafından, 1978 yılında yapıldı. Kısa sürede birçok il, ilçe ve semtte şubeler açan İPSD, halk örgütlenmesi alanında üzerine düşen görevleri yapmaya çalıştı. O dönem azgınlaşan devlet destekli sivil faşist saldırılara karşı verilen mücadelede üyelerimiz ön safta yerlerini almıştı. Bu yüzden bazı şubelerimiz faşist saldırıların hedefi oldu. Bombalandı, kundaklandı. Birçok şehitler verdik.

Henüz şube kuruluşu aşamasında olan ve derneğin Şentepe (Ankara) şubesi için tuttuğumuz binayı basan polis ikisi İPSD Şentepe şubesi kurucusu üç arkadaşımızı, (Mahmut Çal, İbrahim Uzun, Sadi Okçuoğlu) hunharca katletti. Gencecik yoldaşlarımızın vücutları kurşunlarla delik deşik edilmişti. Faşistlerin işgalinde olan semtten, faşistleri süpürüp atan üyelerimizi, böylesi vahşi bir katliamla sindirmeyi amaçlayan saldırganlar yanılmıştı. Çünkü üyelerimiz Şentepe halkının gönlünü kazanarak onlarla birlikte hareket ediyordu. Kendi evlatları olan şehitlerimizi birlikte defnedip, derneği birlikte açtık. Bu açılışa bütün Şentepe halkı katılıp semtin ismi Üç Şehitler Tepesi ilan edildi. Yine Şentepe İPSD üyesi Engin Yüzbaşıoğlu, Konya İPSD üyeleri Mehmet Taşdemir ve Fethi Demir, Antalya üyemiz Ali Bayık yoldaşlarımız da Türkiye Devrimci Hareketinin şehitler listesinde İPSD üyeleri olarak onurlu yerlerini aldılar… Dernek bu sefer 12 Eylül faşist yönetimince kapatıldı.

Yıl 1992… İPSD üçüncü kez kuruluyor. Dernek türü halk örgütlerine en ufak bir tahammülün gösterilmediği bir dönem. Yeni Dernekler Kanunu’nun güya “dernek kurmanın izne tabi olmadığını” belirten girişinden sonra getirdiği kısıtlamalarla adeta: “sakın dernek kurma ha!” zılgıtını çektiği, idari makamların da dernek kapatma yarışına girdiği bir dönem… Bütün bu anti-demokratik yasa ve uygulamaların oluşturduğu bentlerden aşma çabası olarak, kararlıca seçilen İPSD’yi yaşatma mücadelesi… 2,5 ayda kapıya mühür vurularak derneğin kapatılması. Bu kısacık 2,5 ayda 3 polis baskını, içinde 6 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 32 üye ve konuğumuzun gözaltına alınması ve 15 ay süren yargılanmadan hukuk savaşını kazanarak çıkış ve 15 ay sonra 2,5 aylık faaliyete kalınan yerden devam…

 

Mayıs 1994

İPSD Genel Başkanı
Av. Ayhan ERKAN

Tarihçe

ipsd
Gerekçemiz aynı gerekçedir. 1968 yılında kurulan İPSD’nin bugün de gerçekliğini korumaktadır.

Basın Açıklamaları

Son Haberler

@2024 – Tüm hakları saklıdır.