1850’li yıllardan 1900’lü yılların başlarına kadar tüm İngiltere’de ve ABD’de ölesiye çalıştırma koşullarına maruz kalan emekçi kadınlar ABD’de insanlık dışı koşullara karşı ayağa kalktı. Kadınlar bu direnişlere öncülük ederek bugün bizlere yol gösteren mücadelenin meşalesini ateşlediler.
8 Mart 1857’de bu azgın sömürüye isyan eden Amerikalı Dokuma İşçisi Kadınlar; 8 saatlik işgünü, eşit işe eşit ücret, daha iyi çalışma ve yaşama koşulları talepleriyle greve çıktılar. Daha sonra 8 Mart 1908’de Emekçi Kadınlar, New York’ta dikim işçileri sendikalarında örgütlü, bir kısmı sosyalist olan kadın işçilerin öncülüğünde; dikim işçileri için güçlü sendikaların kurulması ve oy hakkı talebiyle toplandılar.
1908 Eylemi öyle başarılı oldu ki, devrimci kadın önderlerden Clara Zetkin bu eylemden esinlenerek 1910 yılında, Parababalarının sömürü düzenine karşı yaşamları pahasına mücadele eden devrimci kadın işçilerin anısını yaşatmak ve sömürünün ortadan kaldırılması mücadelesinde kadın emekçilerin birliğini vurgulamak üzere II. Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdi ve bu öneri oybirliği ile kabul edildi.
İşte bu nedenle 8 Mart; o günden bugüne Dünya Emekçi Kadınlar Günü’dür!
HER GÜN 8 MART HER GÜN MÜCADELE!
YAŞASIN 8 MART DÜYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ!